Najlepsze kruche rogaliki z powidłami

Doskonały przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie, polecam najlepszy przepis na kruche rogaliki jaki wypróbowałam.

Czas przygotowania: 60 min

Czas chłodzenia: 60 min

Czas pieczenia: 12 min 

 

Składniki: (na 40 rogalików)

  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (45 g)
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • ok. 200 g powideł śliwkowych lub twardej marmolady



Przygotowanie:

  • Sypkie składniki wymieszaj w misce
  • Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki
  • Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto
  • Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min
  • Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy schłodzony kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy ok. 20 cm
  • Podziel koło na osiem trójkątów
  • U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia
  • Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film)
  • Zwiń rogalik zawijając rożki do środka
  • Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem
  • Piecz w 180°C przez ok. 12 min

* Możesz nie posypywać rogalików przed pieczeniem cukrem, tylko później po upieczeniu obtoczyć je w cukrze pudrze

Spróbuj też przepisów na inne ciasteczka ze strony Słodki Blog!

rogaliki z powidłami

kruche rogaliki z morelami

44 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments