Ciasto z rabarbarem i bezą

Przepis na doskonałe ciasto z rabarbarem. Na kruchym spodzie ze słodką i delikatną bezą. Niebo w gębie!

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia 50 min + 20 min spód

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Ciasto kruche:

  • 170 g mąki pszennej (czubata szklanka)
  • 50 g mąki krupczatki
  • 45 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g zimnego masła
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 450 g rabarbaru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Sypkie składniki przesiej
  • Zetrzyj do nich masło na tarce o grubych otworach
  • Rozetrzyj masło z sypkimi składnikami do otrzymania kruszonki
  • Dodaj żółtka i wyrób szybko kruche ciasto
  • Wylep nim dno i boki foremki
  • Wstaw do zamrażalnika formę z ciastem i w tym czasie piekarnik rozgrzej do 190°C
  • Podpiecz spód do zrumienienia przez ok. 20 min

Nadzienie:

  • Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj

Beza:

  • Białka ubijaj ze szczyptą soli
  • Kiedy piana zacznie robić się biała dodaj cukier puder łyżka po łyżce
  • Ubijaj 7-10 min aż piana będzie sztywna i lśniąca

Ciasto z rabarbarem i bezą:

  • Podpieczony spód posmaruj dżemem
  • Następnie wyłóż równą warstwą rabarbar
  • Na wierzch rozsmaruj bezę tworząc ozdobne ślady szpatułką
  • Posyp górę płatkami migdałowymi
  • Piecz 50 min w temp. 160°C

ciasto z rabarbarem i bezą mikser

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments