Przepis na doskonałe ciasto z rabarbarem. Na kruchym spodzie ze słodką i delikatną bezą. Niebo w gębie!
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia 50 min + 20 min spód

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto kruche:
- 170 g mąki pszennej (czubata szklanka)
- 50 g mąki krupczatki
- 45 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130 g zimnego masła
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 450 g rabarbaru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Sypkie składniki przesiej
- Zetrzyj do nich masło na tarce o grubych otworach
- Rozetrzyj masło z sypkimi składnikami do otrzymania kruszonki
- Dodaj żółtka i wyrób szybko kruche ciasto
- Wylep nim dno i boki foremki
- Wstaw do zamrażalnika formę z ciastem i w tym czasie piekarnik rozgrzej do 190°C
- Podpiecz spód do zrumienienia przez ok. 20 min
Nadzienie:
- Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj
Beza:
- Białka ubijaj ze szczyptą soli
- Kiedy piana zacznie robić się biała dodaj cukier puder łyżka po łyżce
- Ubijaj 7-10 min aż piana będzie sztywna i lśniąca
Ciasto z rabarbarem i bezą:
- Podpieczony spód posmaruj dżemem
- Następnie wyłóż równą warstwą rabarbar
- Na wierzch rozsmaruj bezę tworząc ozdobne ślady szpatułką
- Posyp górę płatkami migdałowymi
- Piecz 50 min w temp. 160°C