Dzisiaj przepis na wspaniałe ciasto na kruchym spodzie ze śliwkami i bezą. Ciasto wygląda olśniewająco i tak samo smakuje, kruchy lekko słodki spód, do tego kwaskowe śliwki zrównoważone słodkim smakiem bezy, która jest piankowa w środku i krucha na wierzchu. Całość dopełniają chrupiące płatki migdałowe na górze bezy.
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 60 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Ciasto kruche:
- 180 g mąki
- 75 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej
Owoce:
- 350-400 g śliwek
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Owoce:
- Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki
- Wymieszaj w misce ze skrobią ziemniaczaną
Ciasto:
- Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką
- Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, rozdrobnij siekaczką lub nożem na stolnicy do uzyskania kruszonki
- Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników
- Wyrób gładkie i jednolite ciasto
* Jeśli ciasto będzie za suche dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany.
- Wylep dno i boki tortownicy do wysokości ok. 2,5 cm
- Wstaw tortownicę z ciastem do zamrażalnika, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
- Podpiecz ciasto przez 20 min
Beza:
- Białka ubij ze szczyptą soli
- Gdy zacznie tworzyć się sztywna piana, dodaj stopniowo cukier puder
- Ubijaj przez kilka min. aż beza zrobi się gładka i lśniąca
- Zmniejsz obroty miksera na najniższe i dodaj skrobię ziemniaczaną, krótko zmiksuj
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą:
- Na podpieczony spód (może być ciepły) wyłóż śliwki skórką do dołu
- Na górze rozsmaruj bezę i posyp płatkami migdałowymi
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i od razu zmniejsz temp. do 140°C, piecz przez 60 min
- Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do wystudzenia przez ok. godzinę, następnie uchyl lekko piekarnik i ostudź całkowicie ciasto