Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Dzisiaj przepis na wspaniałe ciasto na kruchym spodzie ze śliwkami i bezą. Ciasto wygląda olśniewająco i tak samo smakuje, kruchy lekko słodki spód, do tego kwaskowe śliwki zrównoważone słodkim smakiem bezy, która jest piankowa w środku i krucha na wierzchu. Całość dopełniają chrupiące płatki migdałowe na górze bezy.

Czas przygotowania: 50 min

Czas pieczenia: 60 min

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm)

Ciasto kruche:

  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej

Owoce:

  • 350-400 g śliwek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Owoce:

  • Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki
  • Wymieszaj w misce ze skrobią ziemniaczaną

Ciasto:

  • Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką
  • Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, rozdrobnij siekaczką lub nożem na stolnicy do uzyskania kruszonki
  • Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników
  • Wyrób gładkie i jednolite ciasto

* Jeśli ciasto będzie za suche dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany.

  • Wylep dno i boki tortownicy do wysokości ok. 2,5 cm
  • Wstaw tortownicę z ciastem do zamrażalnika, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
  • Podpiecz ciasto przez 20 min

Beza:

  • Białka ubij ze szczyptą soli
  • Gdy zacznie tworzyć się sztywna piana, dodaj stopniowo cukier puder
  • Ubijaj przez kilka min. aż beza zrobi się gładka i lśniąca
  • Zmniejsz obroty miksera na najniższe i dodaj skrobię ziemniaczaną, krótko zmiksuj

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą:

  • Na podpieczony spód (może być ciepły) wyłóż śliwki skórką do dołu
  • Na górze rozsmaruj bezę i posyp płatkami migdałowymi
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i od razu zmniejsz temp. do 140°C, piecz przez 60 min
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do wystudzenia przez ok. godzinę, następnie uchyl lekko piekarnik i ostudź całkowicie ciasto

mikser2 kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here