Pyszne ciasteczka o korzennym smaku idealne na świąteczny stół. Ich wykonanie jest bardzo proste i stosuje się tu ciekawą metodę zaparzania mąki, dzięki czemu ciasteczka mają niepowtarzalny smak.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 7 min (jedna partia)

Składniki: (na dwie blaszki ciasteczek)
- 180 g mąki (8-9 czubatych łyżek)
- 80 g cukru (mniej niż pół szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj cukier i cztery łyżki mąki, zalej gorącym mlekiem i energicznie wymieszaj żeby nie było grudek
- Dodaj szczyptę soli, olej i jajko, wymieszaj do powstania jednolitej masy
- Wsyp kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, wymieszaj
- Dodaj 4-5 łyżek mąki, ciasto będzie lepiące ale nie dodaj więcej mąki
- Stolnicę obficie posyp mąką, wyłóż ciasto i posyp je również obficie mąką
- Rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj szklanką półksiężyce
- Piecz w 180°C przez ok. 7 min (dłuższe pieczenie sprawi że pierniczki będą wysuszone i twarde)