Pierniczki w czekoladzie

Pyszne ciasteczka o korzennym smaku idealne na świąteczny stół. Ich wykonanie jest bardzo proste i stosuje się tu ciekawą metodę zaparzania mąki, dzięki czemu ciasteczka mają niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 7 min (jedna partia)

 

Składniki: (na dwie blaszki ciasteczek)

  • 180 g mąki (8-9 czubatych łyżek)
  • 80 g cukru (mniej niż pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj cukier i cztery łyżki mąki, zalej gorącym mlekiem i energicznie wymieszaj żeby nie było grudek
  • Dodaj szczyptę soli, olej i jajko, wymieszaj do powstania jednolitej masy
  • Wsyp kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, wymieszaj
  • Dodaj 4-5 łyżek mąki, ciasto będzie lepiące ale nie dodaj więcej mąki
  • Stolnicę obficie posyp mąką, wyłóż ciasto i posyp je również obficie mąką
  • Rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj szklanką półksiężyce
  • Piecz w 180°C przez ok. 7 min (dłuższe pieczenie sprawi że pierniczki będą wysuszone i twarde)

pierniczki błyskawiczne

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.