Pyszne ciasteczka o niesamowitym aromacie cytryny i kokosu, połączenie idealne jak dla mnie. Ciasteczka są nieco kruche ale bardziej przypominają w smaku ciasteczka herbaciane. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu ciastka, które idealnie sprawdzą się w pichceniu z dzieciakami.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 15 min
Składniki: (na jedną blachę ciasteczek, ok. 25 szt.)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 80 ml oleju
- 50 g wiórków kokosowych (+ ok 30 g do późniejszej dekoracji)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki
Przygotowanie:
- W misce rozmieszaj za pomocą trzepaczki jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli
- Dodaj skórkę i sok z cytryny, roztrzep aż cukier się rozpuści
- Wlej olej i wymieszaj.
- Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj
- Wsyp proszek do pieczenia i stopniowo dodaj mąkę mieszając początkowo łyżką a następnie wyrób krótko gładkie ciasto
- Odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj w dłoniach kształt kuli a następnie spłaszcz na placek o grubości ok. 5 mm
- Wierzch i boki ciasteczek otaczaj w wiórkach kokosowych a następnie za pomocą szklanki zrób linie (patrz film)
- Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz przez 15 min w 180°C (grzałka góra dół)
- Po upieczeniu i ostudzeniu przechowuj ciastka w zamkniętym pojemniku żeby nie wysychały