Ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Pyszne ciasteczka o niesamowitym aromacie cytryny i kokosu, połączenie idealne jak dla mnie. Ciasteczka są nieco kruche ale bardziej przypominają w smaku ciasteczka herbaciane. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu ciastka, które idealnie sprawdzą się w pichceniu z dzieciakami.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 15 min

 

Składniki: (na jedną blachę ciasteczek, ok. 25 szt.)

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 80 ml oleju
  • 50 g wiórków kokosowych (+ ok 30 g do późniejszej dekoracji)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki

Przygotowanie:

  • W misce rozmieszaj za pomocą trzepaczki jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli
  • Dodaj skórkę i sok z cytryny, roztrzep aż cukier się rozpuści
  • Wlej olej i wymieszaj.
  • Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj
  • Wsyp proszek do pieczenia i stopniowo dodaj mąkę mieszając początkowo łyżką a następnie wyrób krótko gładkie ciasto
  • Odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj w dłoniach kształt kuli a następnie spłaszcz na placek o grubości ok. 5 mm
  • Wierzch i boki ciasteczek otaczaj w wiórkach kokosowych a następnie za pomocą szklanki zrób linie (patrz film)
  • Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piecz przez 15 min w 180°C (grzałka góra dół)
  • Po upieczeniu i ostudzeniu przechowuj ciastka w zamkniętym pojemniku żeby nie wysychały

ciastka kokosowo cytrynowe

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.