Proponuję Wam przepis na bardzo eleganckie ciasteczka o cytrynowym smaku z pięknie popękanym wierzchem. Są proste w wykonaniu i świetnie sprawdzą się na niejedną okazję.
Przepisy i inspiracje na różne ciasta i inne słodkie wypieki znajdziecie na stronie Przepisy.pl
Składniki: (na ok. 2 blaszki ciasteczek)
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki naturalnego olejku cytrynowego
- 380 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do obtaczania ciasteczek
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę
- Dodaj olejek cytrynowy
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj stopniowo do reszty składników miksując do uzyskania jednolitej konsystencji
- Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę
- Po schłodzeniu odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj w dłoniach kulki
- Obtocz ciasteczka w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
* Nie piecz dłużej bo ciasteczka wyjdą suche i twarde.