Ciasteczka popękane cytrynowe

Proponuję Wam przepis na bardzo eleganckie ciasteczka o cytrynowym smaku z pięknie popękanym wierzchem. Są proste w wykonaniu i świetnie sprawdzą się na niejedną okazję.

Przepisy i inspiracje na różne ciasta i inne słodkie wypieki znajdziecie na stronie Przepisy.pl

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 2 blaszki ciasteczek)

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki naturalnego olejku cytrynowego
  • 380 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obtaczania ciasteczek

Przygotowanie:

  • Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę
  • Dodaj olejek cytrynowy
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj stopniowo do reszty składników miksując do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę
  • Po schłodzeniu odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj w dłoniach kulki
  • Obtocz ciasteczka w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180°C

* Nie piecz dłużej bo ciasteczka wyjdą suche i twarde.

ciasteczka popękane mikser

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments