Dzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l)
- 4 większe jajka lub 5 małych
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego
- 275 g mąki
- 25 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki dżemu, powideł itp.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 5 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min)
- Dalej miksując wlej olej, dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek cytrynowy
- Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników
- Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić)
- Przelej ciasto do formy
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy
- Po ostudzeniu przekrój babkę na pół i przełóż dżemem
- Polej lukrem: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny (w razie potrzeby dolej więcej soku lub dosyp cukru pudru)