Przepis na intensywnie cytrynową, bardzo puszystą babę o aromacie cytryny. Dodatkowo wypiek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi oleju w recepturze.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 45 min
SKŁADNIKI
(na dwie babki w formach o pojemności ok. 600 ml każda lub jedną w formie o poj. 1,2-1,5 l)
- 4 jajka L
- 1 szklanka cukru (220 g)
- szczypta soli
- 1 szklanka oleju (250 ml)
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 3/4 cukru pudru
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
* Składniki powinny mieć temp. pokojową.
PRZYGOTOWANIE
- Formy na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 15 min)
- Zmniejsz obroty miksera i wlej olej, sok z cytryny i dodaj skórkę cytrynową
- Dodaj w trzech turach mąkę z proszkiem, wymieszaj ręcznie rózgą lub trzepaczką
- Przelej ciasto do foremek, wyrównaj
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 min (mała forma, w dużej ok. 60 min) do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
- Lukier: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji
Babka cytrynowa to aromatyczny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Jej charakterystyczny, cytrynowy smak zawdzięcza dodatkowi soku i skórki z cytryny.
Miękka, puszysta konsystencja i delikatna słodycz sprawiają, że babka cytrynowa jest idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i na specjalne uroczystości.
Stanowi jeden z najpopularniejszych wielkanocnych przepisów, wespół z innymi babkami pieczonymi na tę okazję.