Puchata babka cytrynowa

Przepis na intensywnie cytrynową, bardzo puszystą babę o aromacie cytryny. Dodatkowo wypiek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi oleju w recepturze.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 45 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na dwie babki w formach o pojemności ok. 600 ml każda lub jedną w formie o poj. 1,2-1,5 l)

  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 cukru pudru
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny

* Składniki powinny mieć temp. pokojową.

PRZYGOTOWANIE

  • Formy na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej
  • Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 15 min)
  • Zmniejsz obroty miksera i wlej olej, sok z cytryny i dodaj skórkę cytrynową
  • Dodaj w trzech turach mąkę z proszkiem, wymieszaj ręcznie rózgą lub trzepaczką
  • Przelej ciasto do foremek, wyrównaj
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 min (mała forma, w dużej ok. 60 min) do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
  • Lukier: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji

babka cytrynowa mikser

babka cytrynowa wielkanoc

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments