Puszysta babka piaskowa

Przepis na niezwykle puszystą babkę piaskową o aromacie cytryny.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 45 min

 

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x8x8 cm)

  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 150 g miękkiego masła
  • 135 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wódki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 cytryny – sok i skórka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Białka ubij na sztywno z solą i łyżką cukru
  • Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na bardzo jasną i puszystą masę (ok. 5-10 min)
  • Powoli dodaj bardzo miękkie masło
  • Następnie przesiej mąki, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia
  • Wódkę wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, wlej do masy jajecznej i zmiksuj
  • Dodaj partiami ubite białka i wymieszaj szpatułką
  • Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 min (do suchego patyczka

pulchna babka

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.