Przepis na niezwykle puszystą babkę piaskową o aromacie cytryny.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x8x8 cm)
- 6 żółtek
- 3 białka
- 150 g miękkiego masła
- 135 g mąki pszennej
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 2 łyżki wódki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 cytryny – sok i skórka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno z solą i łyżką cukru
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na bardzo jasną i puszystą masę (ok. 5-10 min)
- Powoli dodaj bardzo miękkie masło
- Następnie przesiej mąki, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia
- Wódkę wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, wlej do masy jajecznej i zmiksuj
- Dodaj partiami ubite białka i wymieszaj szpatułką
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 min (do suchego patyczka