Babka pomarańczowa na oleju i śmietanie

Przepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest bardzo wilgotna dzięki odpowiednio dobranej recepturze. Zapraszam!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na formę o pojemności 1 L, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)

  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 110 g cukru (1/2 szklanki)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem
  • Zetrzyj skórkę z całej pomarańczy i wyciśnij sok z połowy
  • Jajka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę
  • Dodaj śmietanę, olej, sok i skórkę z pomarańczy, olejek pomarańczowy i zmiksuj
  • Przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników
  • Przełóż gotowe ciasto do formy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką
  • Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 170°C (grzałka góra-dół)
  • Po upieczeniu i wystudzeniu polej lukrem: 1/2 szklanki cukru pudru rozmieszaj z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy

babka pomarańczowa na śmietanie

babka na oleju i śmietanie

9 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments