Przepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest bardzo wilgotna dzięki odpowiednio dobranej recepturze. Zapraszam!
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na formę o pojemności 1 L, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)
- 1 pomarańcza
- 2 jajka
- 110 g cukru (1/2 szklanki)
- 200 g kwaśnej śmietany 18 %
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem
- Zetrzyj skórkę z całej pomarańczy i wyciśnij sok z połowy
- Jajka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę
- Dodaj śmietanę, olej, sok i skórkę z pomarańczy, olejek pomarańczowy i zmiksuj
- Przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników
- Przełóż gotowe ciasto do formy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką
- Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 170°C (grzałka góra-dół)
- Po upieczeniu i wystudzeniu polej lukrem: 1/2 szklanki cukru pudru rozmieszaj z 2-3 łyżkami soku z pomarańczy