Babka łaciata (marmurkowa)

Przepis na tradycyjną babkę dwukolorową, taką ze starego przepisu babci. Babka jest bardzo puszysta, wilgotna i ma bardzo przyjemną strukturę dzięki zastosowaniu odpowiednich proporcji składników.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8 lub nieco większą, sprawdzi się też forma na babkę o pojemności ok. 1,5 l)

  • 4 jajka L
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 250 ml oleju (1 szklanka)
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżka kakao

* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

PRZYGOTOWANIE

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką
  • Jajka z cukrem ubij na jasną i puszystą masę (10-15 min)
  • Zmniejsz obroty miksera, wlej olej oraz mleko
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
  • Wsyp do masy jajecznej w 3 turach, wymieszaj trzepaczką do połączenia składników
  • Podziel ciasto na dwie równe części
  • Do jednej dodaj budyń, do drugiej kakao
  • Wymieszaj trzepaczką do dobrego połączenia się składników
  • Wlej do formy najpierw jasną, a następnie ciemną część
  • Za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków zrób wzorki w całej masie
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min (do suchego patyczka)
  • Ostudź i posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą

babka na oleju z kakaem mikser

babka marmurkowa blog2

13 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments