Przepis na tradycyjną babkę dwukolorową, taką ze starego przepisu babci. Babka jest bardzo puszysta, wilgotna i ma bardzo przyjemną strukturę dzięki zastosowaniu odpowiednich proporcji składników.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 60 min
SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8 lub nieco większą, sprawdzi się też forma na babkę o pojemności ok. 1,5 l)
- 4 jajka L
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 250 ml oleju (1 szklanka)
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 320 g mąki (2 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżka kakao
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
PRZYGOTOWANIE
- Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką
- Jajka z cukrem ubij na jasną i puszystą masę (10-15 min)
- Zmniejsz obroty miksera, wlej olej oraz mleko
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
- Wsyp do masy jajecznej w 3 turach, wymieszaj trzepaczką do połączenia składników
- Podziel ciasto na dwie równe części
- Do jednej dodaj budyń, do drugiej kakao
- Wymieszaj trzepaczką do dobrego połączenia się składników
- Wlej do formy najpierw jasną, a następnie ciemną część
- Za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków zrób wzorki w całej masie
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min (do suchego patyczka)
- Ostudź i posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą
Babka łaciata to tradycyjny polski deser, znany i uwielbiany od pokoleń. Charakterystyczna dla niej jest marmurkowa struktura, uzyskana poprzez połączenie dwóch mas: jasnej (waniliowej) i ciemnej (kakaowej).
Przygotowanie babki łaciatej nie jest skomplikowane, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Babka ta często pieczona jest na Wielkanoc, ale w wielu domach stanowi też deser pieczony na niedzielę lub po prostu do codziennej kawy.
Innym znanym przepisem na tradycyjną babkę jest babka tulipan, w której łączą się różne smaki i aromaty, począwszy od wanilii a skończywszy na warstwie makowej.