Prosta i pyszna babka na oleju dwukolorowa

Babka to ciasto, które sprawdzi się zawsze, do codziennej kawy, na niedzielne popołudnie czy na świąteczny wielkanocny stół. Ten przepis jest naprawdę klasyczny, prosty i niezwykle smaczny. Polecam, można ją zrobić w całości jasną lub do części dodać kakao i otrzymać babkę czarno-białą.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 20 min

 

Składniki: (na małą formę o pojemności ok. 1 litr)

  • 3 średnie jajka (lub 2 duże)
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 100 ml oleju (pół szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 40 g skrobi ziemniaczanej (1/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
  2. Cały czas miksując dodaj ekstrakt cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej.
  3. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  4. Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao.
  5. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  6. Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków.
  7. Piecz w temperaturze 180°C do suchego patyczka: niska babka – ok. 20 min, wysoka – ok. 40 min.

babka łaciata

Wskazówki:

  1. Upiekłam tą babkę w formie na ok. 2 litry i wyszła niska. Polecam w takiej formie podwoić ilość składników. Moja babka piekła się 20 min. ale z podwojonej ilości składników polecam piec ok. 40 min.

4 komentarze do “Prosta i pyszna babka na oleju dwukolorowa”

  1. Po 20 minutach pieczenia z tych skladnikow moja babka jest nadal surowa u gory. Dobrze, ze sprawdzilam od razu piekarnik, bo bym zmarnowala skladniki. 20 minut to pieka sie male babeczki. Jakim cudem z tych skladnikow tak szybko sie upiekla ta babka? No nic, mam nadzieje, ze sie uda.
    Radosnych , smacznych i spokojnych Swiat zycze!

    Odpowiedz
  2. Z samego wyglądu już wydaje się pyszna. Postaram się jutro zrobić własną na bazie podanego tutaj przepisu. Moja ostania z książki wyszła dość zakalcowata. Mam nadzieję, że ta będzie super. Choć może być to też wina piekarnika. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  3. Witam ,
    Mam pytanie. Jakiego oleju Pani użyła? Słonecznikowy? Oraz 180°C to z termo-obiegiem czy bez? Bo w innym przepisie na sernik też nie jest to wyszczególnione. Z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę radosnych Świąt Wielkanocnych
    Justyna

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here