Babka to ciasto, które sprawdzi się zawsze, do codziennej kawy, na niedzielne popołudnie czy na świąteczny wielkanocny stół. Ten przepis jest naprawdę klasyczny, prosty i niezwykle smaczny. Polecam, można ją zrobić w całości jasną lub do części dodać kakao i otrzymać babkę czarno-białą.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Składniki: (na małą formę o pojemności ok. 1 litr)
- 3 średnie jajka (lub 2 duże)
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 100 ml oleju (pół szklanki)
- 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 40 g skrobi ziemniaczanej (1/4 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
- Cały czas miksując dodaj ekstrakt cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej.
- Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao.
- Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków.
- Piecz w temperaturze 180°C do suchego patyczka: niska babka – ok. 20 min, wysoka – ok. 40 min.
Wskazówki:
- Upiekłam tą babkę w formie na ok. 2 litry i wyszła niska. Polecam w takiej formie podwoić ilość składników. Moja babka piekła się 20 min. ale z podwojonej ilości składników polecam piec ok. 40 min.