Mega puszysta i wilgotna babka majonezowa – najlepsza babka na każdą okazję

Przepis na tą babkę omijałam od dawna szerokim łukiem, no bo jak to dodać majonez do ciasta?! Ależ się myliłam, babka jest doskonała, tak puszysta, że w życiu nie udało mi się upiec bardziej puszystego ciasta. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że babka jest nieco piaskowa ale jednocześnie bardzo wilgotna, za sprawą majonezu. Koniecznie dodajcie do niej olejku cytrynowego, on sprawia, że od tego ciasta jeszcze bardziej nie można się oderwać. Rozpływam się nad tą babką niesamowicie, ale z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że to najlepsza babka jaką do tej pory zrobiłam, polecam gorąco!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 35 min

 

Składniki: (na formę do babki o średnicy ok. 23 cm)

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru /150 g
  • 5 łyżek majonezu / 140 g
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego lub łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / 80 g
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / 90 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru / 100 g
  • ok. 5 łyżek wody (można dodać pół na pół wodę i sok z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
  2. Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez.
  3. Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową.
  4. Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką.
  5. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  6. Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  8. Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji.
  9. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.

16 komentarzy do “Mega puszysta i wilgotna babka majonezowa – najlepsza babka na każdą okazję”

  1. Chce zrobić ale moja grzałka góra dół przypala. Natomiast druga część piekarnika – bo mam dwa- ma termoobieg. Jaka temperatura pieczenia i temperatura na termoobieg?

    Odpowiedz
  2. Być może ale w moim piekarniku zawsze musze piec dłuzej niz polecane a poz tym nie znosze takich bladych wypieków ale pewnie to racja ze krotkie pieczenie nie wysusza tej babki , dziekuje za odpowiedz 🙂

    Odpowiedz
  3. skusiłam sie na te dziwna babke i hmmm raczej wiecej jej nie upieke. Owszem wyglada pieknie, urosła i pachnie cudnie ale jest tak sucha jakbym zaczeła ją jeść po tygodniu od upieczenia a piekłam poznym bardzo wieczorem wiec degustacja odbyła sie okolo poludnia dnia nastepnego. W smaku taka normalna jak kazda babka piaskowa ale ze ja nie cierpie suchych ciast dlatego miedzy innymi nigdy nie pieke piaskowych. I smutno mi bo chyba cos zle robiłam choć trzymałam sie scisle przepisua już korzystałam z twoich kilkunastu przepisów i byłam naprawde zadowolona a ostatnim to był chlebuś żytni na zakwasie – taki smaczniutki i puchaty wyszedl, ze upiekłam juz taki trzeci 🙂

    Odpowiedz
    • Babka była za długo pieczona, ona powinna wyjść właśnie wilgotna i delikatna. Polecam krócej piec

  4. Robiłam ostatnio. Jest pyszna! Wilgotna taka jak lubię! Ostatnio robiłam na Kieleckim, dziś będę robić na Winiary, ciekawe czy będzie jakaś różnica
    Z całego serca polecam ten przepis.

    Odpowiedz
  5. Babka bardzo dobra, ale robiłam trzy razy i zawsze trochę opada już w piekarniku. Co może być przyczyną? Czy coś źle robię? Czy to naturalne? Czy mogę ją od razu wyjąć z formy czy lepiej zostawić?

    Odpowiedz
    • Czy opada po wyłączeniu piekarnika czy jeszcze w trakcie pieczenia? Nie uchylasz drzwi piekarnika?

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here