Babka z tego przepisu jest bardzo wilgotna, idealna dla osób które nie przepadają za babkami w stylu piaskowych czy marmurkowych. Przepis skomponowałam właśnie w poszukiwaniu trochę innego smaku, niestandardowego i nieoczywistego. I udało się, jestem bardzo zadowolona z rezultatu i polecam gorąco!
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40-50 min
Składniki: (na keksówkę 22x8x8 lub forma na babkę ok. 2 l)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka w proszku
- 200 g sera twarogowego zmielonego (lub serka kremowego śmietankowego)
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
- Jajka wyjęte wcześniej z lodówki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
- Następnie dodaj miękkie masło i miksuj przez chwilę.
- Wsyp mleko w proszku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj ser i zmiksuj.
- Wlej olej, cały czas miksując.
- Odstaw mikser.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski ze zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka.
- Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby).
- Przestygnięte ciasto polej lukrem.