Wilgotna babka serowa – jedyna w swoim rodzaju

Babka z tego przepisu jest bardzo wilgotna, idealna dla osób które nie przepadają za babkami w stylu piaskowych czy marmurkowych. Przepis skomponowałam właśnie w poszukiwaniu trochę innego smaku, niestandardowego i nieoczywistego. I udało się, jestem bardzo zadowolona z rezultatu i polecam gorąco!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40-50 min

 

Składniki: (na keksówkę 22x8x8 lub forma na babkę ok. 2 l)

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 200 g sera twarogowego zmielonego (lub serka kremowego śmietankowego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Jajka wyjęte wcześniej z lodówki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  2. Następnie dodaj miękkie masło i miksuj przez chwilę.
  3. Wsyp mleko w proszku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Następnie dodaj ser i zmiksuj.
  5. Wlej olej, cały czas miksując.
  6. Odstaw mikser.
  7. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski ze zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki.
  8. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  9. Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka.
  10. Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby).
  11. Przestygnięte ciasto polej lukrem.

babka serowa

13 komentarzy do “Wilgotna babka serowa – jedyna w swoim rodzaju”

  1. Dziękuję za przepis
    Upiekłam i zapach był tak obłędny że musiałam ukroic kawałek. Fantastyczna, wilgotna – to babka dla mnie ☺️

    Odpowiedz
  2. Babka w smaku jest dobra ale jest ciężką wilgotna ale nie puszysta mało wyrosła .Mnie się wydaje że należy włożyć ją do zimnego piekarnika na termoobieg .Piekę ciasta od 50 lat więc wypróbowałam ten przepis oceniam go o na 3 że minusem w skali 1do 10 na 3. Pozdrawiam inne przepisy z tego blogu są OK

    Odpowiedz
    • Możesz nie dodawać mleka w proszku ale wtedy ubij same jajka z cukrem a roztopione i przestudzone masło dodaj w dalszym etapie razem z olejem.

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here