Wilgotna babka serowa – jedyna w swoim rodzaju

Babka z tego przepisu jest bardzo wilgotna, idealna dla osób które nie przepadają za babkami w stylu piaskowych czy marmurkowych. Przepis skomponowałam właśnie w poszukiwaniu trochę innego smaku, niestandardowego i nieoczywistego. I udało się, jestem bardzo zadowolona z rezultatu i polecam gorąco!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40-50 min

YouTube player

 

Składniki: (na keksówkę 22x8x8 lub forma na babkę ok. 2 l)

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 200 g sera twarogowego zmielonego (lub serka kremowego śmietankowego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Jajka wyjęte wcześniej z lodówki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  2. Następnie dodaj miękkie masło i miksuj przez chwilę.
  3. Wsyp mleko w proszku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Następnie dodaj ser i zmiksuj.
  5. Wlej olej, cały czas miksując.
  6. Odstaw mikser.
  7. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski ze zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki.
  8. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  9. Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka.
  10. Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby).
  11. Przestygnięte ciasto polej lukrem.

babka serowa

13 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments