Wielkanocna babka tulipan

Przepis na kolorową babkę, która jest inna niż wszystkie wielkanocne babki. Skład i sposób wykonania jest dosyć zaskakujący ale efekt całkowicie wart jest włożonego wysiłku. Babka jest bardzo smaczna, przypomina w smaku babkę piaskową, ale jest bardziej wilgotna i do tego ten wygląd.. Babka jest piękna cztery różnokolorowe warstwy, które harmonijnie się ze sobą łączą. Przepis wyszperałam w niedawno zdobytym starym zeszycie mojej babci❤

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60-70 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na formę do babki o średnicy 23 cm lub keksówkę 36-38 cm)

  • 200 g masła miękkiego
  • 220 g cukru drobnego (1 szklanka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mąki (30 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 3 łyżki maku (30 g)
  • 1 kisiel wiśniowy (38 g)
  • barwnik czerwony lub różowy w proszku lub w żelu

PRZYGOTOWANIE

  • Formę do babki posmaruj masłem i oprósz mąką
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (10-15 min)

* Odłóż ok. 2 łyżki cukru, który posłuży później do usztywnienia białek.

  • Cały czas ucierając dodaj po kolei żółtka

* Masa na tym etapie może się zwarzyć, nie przejmuj się, nie wpłynie to na efekt końcowy wypieku.

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
  • Mąkę i olej dodaj w trzech turach do masy maślanej, zmiksuj szybko tylko do połączenia składników
  • Białka ubij na sztywno z odłożonym wcześniej cukrem i szczyptą soli
  • Dodaj w trzech turach do masy maślanej i delikatnie wymieszaj
  • Podziej masę na cztery w miarę równe części i każdą umieść w osobnej misce
  • Do pierwszej części dodaj 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej 3 łyżki maku, a do czwartej kisiel oraz odrobinę barwnika
  • Wymieszaj delikatnie każdą masę za pomocą trzepaczki
  • Przygotowane masy przełóż do formy w następującej kolejności: masa jasna, masa z kisielem, masa z kakao i na koniec masa makowa
  • W środek masy włóż nóż i wykonaj nacięcie wzdłuż formy
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-70 min do suchego patyczka
  • Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, czekoladą itp.

wielkanocna babka

kolorowa babka

Nazwa tulipan wzięła się stąd, że babka po rozkrojeniu miała przypominać właśnie ten wiosenny kwiat. Mi nie udało się takiego efektu uzyskać, trzeba nieco inaczej rozprowadzić masę, trochę bardziej na boki i polecałabym wtedy upieczenie babki w keksówce. W starych przepisach można znaleźć ten wypiek także pod nazwą tęczowa babka.

Babka tulipan była niegdyś popularnym wielkanocnym wypiekiem, dziś nieco już zapomniana, choć zupełnie niesłusznie, bo to jedna z najlepszych wielkanocnych babek jakie upiekłam. Jest bardzo puszysta przez długie napowietrzanie masła z żółtkami oraz ubicie piany z białek. W konsystencji jest podobna do babki piaskowej ale dzięki dodatkowi oleju jest znacznie bardziej wilgotna.

Smak babki jest urozmaicony czterema różnymi warstwami, które łączą wanilię z kwaskowym kisielem, zdecydowanym smakiem kakao oraz aromatycznym makiem. Wszystkim polecam tą niezwykle smaczną i bardzo efektowną babkę, która będzie hitem na Waszym wielkanocnym stole!

14 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments