Babka cytrynowa

Poszukiwania idealnej babki trwają. Dziś kolej na babkę cytrynową. Znów przetestowałam kilka różnych przepisów, czas na moje wrażenia.

Babka cytrynowa 

Składniki:

  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Jaja ucieramy z cukrem na jasną, gęstą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej oraz skórkę i sok z cytryny. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180°C.

Moje wskazówki i uwagi:

  • Babka jest dobra, nie za sucha z lekko kwaskowym posmakiem cytryny.
  • Wykonanie jest banalne.

Babka cytrynowa z gotowaną cytryną

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 5 jajek – oddzielnie białka i żółtka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cytryna

Wyszorowaną cytrynę gotujemy przez ok. godzinę do miękkości. Następnie zostawiamy do wystudzenia, po czym blendujemy, usuwając uprzednio pestki. Do powstałej masy dodajemy cukier i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło a następnie stopniowo żółtka. Wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C.

Moje wskazówki i uwagi:

  • Ciasto jest bardzo przeciętne w smaku, trochę za mało słodkie. Konsystencja mogłaby być bardziej delikatna, myślę że zamienienie części mąki pszennej na ziemniaczaną może być dobrym pomysłem.
  • Do ciasta dodajemy całą cytrynę, łącznie ze skórką i białymi błonkami. Co wrażliwsze podniebienia wyczuwają smak goryczki.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments