Przepis na pyszne, łatwe i zdrowe ciasteczka owsiane, pełne ziaren słonecznika i żurawiny. Całość polana lekko czekoladą, smakują obłędnie i są bardzo sycące. Dodatki oraz polewa są opcjonalne i można nimi swobodnie żonglować, dodając rodzynki, pestki dyni lub inne ulubione ziarna.
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: ok. 12 min
Składniki: (na 16 ciasteczek)
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki słonecznika (lub innych ziaren)
- 2 łyżki suszonej żurawiny (lub innych owoców)
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 50 g czekolady
Przygotowanie:
- W misce połącz wszystkie suche składniki, żurawinę i ziarna
- Wlej roztopione masło i wymieszaj
- Dodaj jajka, miód i połącz łyżką
- Odstaw na 30 min, aż płatki owsiane nieco napęcznieją
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej
- Uformuj okrągłe ciasteczka i spłaszcz łyżką
* Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia
- Piecz ok. 12 min w temperaturze 180°C do czasu zrumienienia się ciasteczek
- Wystudzone ciasteczka polej czekoladą