Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Przepis na pyszne, łatwe i zdrowe ciasteczka owsiane, pełne ziaren słonecznika i żurawiny. Całość polana lekko czekoladą, smakują obłędnie i są bardzo sycące. Dodatki oraz polewa są opcjonalne i można nimi swobodnie żonglować, dodając rodzynki, pestki dyni lub inne ulubione ziarna.

Czas przygotowania: 15 min

Czas oczekiwania: 30 min

Czas pieczenia: ok. 12 min

 

Składniki: (na 16 ciasteczek)

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki słonecznika (lub innych ziaren)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (lub innych owoców)
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g czekolady

Przygotowanie:

  • W misce połącz wszystkie suche składniki, żurawinę i ziarna
  • Wlej roztopione masło i wymieszaj
  • Dodaj jajka, miód i połącz łyżką
  • Odstaw na 30 min, aż płatki owsiane nieco napęcznieją
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej
  • Uformuj okrągłe ciasteczka i spłaszcz łyżką

* Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia

  • Piecz ok. 12 min w temperaturze 180°C do czasu zrumienienia się ciasteczek
  • Wystudzone ciasteczka polej czekoladą

ciasteczka owsiane

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.