Batony czekoladowe

Obłędnie czekoladowe batony, pełne zdrowych ziaren i orzechów. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Są mocno kaloryczne więc idealnie sprawdzą się jako przekąska po intensywnym treningu.

Czas przygotowania: 10 min

Czas chłodzenia: min. kilka godz.

SKŁADNIKI (na ok. 8 szt.)

  • 100 g masła orzechowego
  • 20 g masła (1 łyżka)
  • 150 g czekolady deserowej/gorzkiej
  • 100 g granoli z orzechami
  • ew. suszone owoce: rodzynki, żurawina, morele
  • ew. miód do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło orzechowe i zwykłe podgrzej w rondelku (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Poczekaj kilka minut aż cała czekolada się roztopi i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Wsyp granolę i ew. suszone owoce pokrojone na małe kawałki, w razie potrzeby dosłodź miodem. Wymieszaj a następnie przełóż na papier do pieczenia i rozprowadź na kształt kwadratu o wymiarach ok. 15×15 cm. Wstaw do lodówki na min. kilka godzin, po tym czasie pokrój na osiem kawałków lub inaczej według uznania.

batony fit

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments