Obłędnie czekoladowe batony, pełne zdrowych ziaren i orzechów. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. Są mocno kaloryczne więc idealnie sprawdzą się jako przekąska po intensywnym treningu.
Czas przygotowania: 10 min
Czas chłodzenia: min. kilka godz.
SKŁADNIKI (na ok. 8 szt.)
- 100 g masła orzechowego
- 20 g masła (1 łyżka)
- 150 g czekolady deserowej/gorzkiej
- 100 g granoli z orzechami
- ew. suszone owoce: rodzynki, żurawina, morele
- ew. miód do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Masło orzechowe i zwykłe podgrzej w rondelku (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Poczekaj kilka minut aż cała czekolada się roztopi i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wsyp granolę i ew. suszone owoce pokrojone na małe kawałki, w razie potrzeby dosłodź miodem. Wymieszaj a następnie przełóż na papier do pieczenia i rozprowadź na kształt kwadratu o wymiarach ok. 15×15 cm. Wstaw do lodówki na min. kilka godzin, po tym czasie pokrój na osiem kawałków lub inaczej według uznania.