Przepis na te proste ciasteczka serowe pojawił się u mnie z potrzeby wykorzystania sera twarogowego, który został mi z robienia sernika. Ciasteczka są bardzo smaczne i w swojej strukturze nieco przypominają wypieki z ciasta francuskiego.
Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek)
- 200 g mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 200 g sera
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier puder i cukier waniliowy wsyp do miski
- Dodaj masło i wyrób w dłoniach do powstania kruszonki
* Masło najlepiej lekko zimne, w przypadku użycia masła w temperaturze pokojowej polecam wyrobienie ciasta za pomocą miksera o dużej mocy.
- Dodaj ser i zagnieć jednolite ciasto
- Wstaw do lodówki na min 60 min
- Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wytnij kształty szklanką lub foremkami
- Gotowe ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz przez ok. 12 min w temp. 200°C
- Po przestygnięciu obtocz w cukrze pudrze lub polej czekoladą