Ciasto z jabłkami które jest przepyszne, łączy w sobie kruche ciasto, podprażone jabłka, budyń waniliowy oraz bezę. Proste do wykonania ale bardzo efektowne i doskonałe w smaku.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na tortownicę 19 cm)
- 2-3 jabłka (ok. 300 g)
- 1 łyżka masła
- cynamon
- 1 szklanka mąki krupczatki lub tortowej (160 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru drobnego (50 g)
- szczypta soli
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
- Podpraż przez chwilę na patelni z łyżką masła i cynamonem do smaku (ok. 5 min)
* Jabłka powinny nieco zmięknąć ale pozostać w kawałkach.
- Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki.
- Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch.
- Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika.
- Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika.
- Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.
* Wsyp cały cukier na początku i ubijaj na średnich obrotach miksera przez ok. 10 min do momentu aż cały cukier się rozpuści.
- Niepełną szklankę mleka (200 ml) wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie rozpuść proszek budyniowy w drugiej niepełnej szklance mleka (200 ml).
- Rozprowadzony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń.
- Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na ciasto podprażone wcześniej jabłka.
- Na jabłka wylej gorący budyń i rozprowadź.
- Na budyń wyłóż ubitą pianę z białek.
- Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta.
- Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Wskazówki:
- Jeśli ciasto mocno urosło w trakcie pieczenia, to piana była za mocno ubita. Takie ciasto należy po upieczeniu studzić w zamkniętym piekarniku przez 15 min, a później piekarnik lekko uchylić i studzić kolejne 15 min. Po tym czasie można ciasto wyjąć z piekarnika. Dzięki temu beza opadnie w kontrolowany sposób do płaskiej powierzchni.
- Jeśli ciasto w trakcie pieczenia zarumieni się za bardzo, przykryj je folią aluminiową.
- Ciasto pokrój dopiero jak całkowicie wystygnie, wcześniej będzie bardzo niestabilne od budyniu. Możesz je też schłodzić w lodówce, wtedy będzie się jeszcze lepiej kroić.