Jabłecznik z budyniem i bezą

Ciasto z jabłkami które jest przepyszne, łączy w sobie kruche ciasto, podprażone jabłka, budyń waniliowy oraz bezę. Proste do wykonania ale bardzo efektowne i doskonałe w smaku.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 19 cm)

  • 2-3 jabłka (ok. 300 g)
  • 1 łyżka masła
  • cynamon
  • 1 szklanka mąki krupczatki lub tortowej (160 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru drobnego (50 g)
  • szczypta soli
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem

Przygotowanie:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
  • Podpraż przez chwilę na patelni z łyżką masła i cynamonem do smaku (ok. 5 min)

* Jabłka powinny nieco zmięknąć ale pozostać w kawałkach.

  • Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki.
  • Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch.
  • Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika.
  • Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika.
  • Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.

* Wsyp cały cukier na początku i ubijaj na średnich obrotach miksera przez ok. 10 min do momentu aż cały cukier się rozpuści.

  • Niepełną szklankę mleka (200 ml) wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie rozpuść proszek budyniowy w drugiej niepełnej szklance mleka (200 ml).
  • Rozprowadzony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń.
  • Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na ciasto podprażone wcześniej jabłka.
  • Na jabłka wylej gorący budyń i rozprowadź.
  • Na budyń wyłóż ubitą pianę z białek.
  • Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta.
  • Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Jeśli ciasto mocno urosło w trakcie pieczenia, to piana była za mocno ubita. Takie ciasto należy po upieczeniu studzić w zamkniętym piekarniku przez 15 min, a później piekarnik lekko uchylić i studzić kolejne 15 min. Po tym czasie można ciasto wyjąć z piekarnika. Dzięki temu beza opadnie w kontrolowany sposób do płaskiej powierzchni.
  • Jeśli ciasto w trakcie pieczenia zarumieni się za bardzo, przykryj je folią aluminiową.
  • Ciasto pokrój dopiero jak całkowicie wystygnie, wcześniej będzie bardzo niestabilne od budyniu. Możesz je też schłodzić w lodówce, wtedy będzie się jeszcze lepiej kroić.

jabłecznik z budyniem i beza

kruche ciasto z jabłkami i budyniem

10 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments