Szarlotka w kratkę z budyniem

Dzisiaj łatwe ciasto z jabłkami i budyniem. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

Budyń:

  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g oleju
  • 280 g mąki
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

Budyń

  • W misce roztrzep jajko z cukrem, dodaj skrobię i połowę mleka
  • Drugą połowę mleka zagotuj i na gotujące się mleko wlej rozmieszane wcześniej składniki, ugotuj budyń
  • Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do połączenia

Ciasto

  • Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min)
  • Wlej olej i zmiksuj do połączenia
  • Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko do połączenia
  • Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy
  • Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Budyń przełóż do worka cukierniczego bez końcówki
  • Na ciasto wyciskaj budyń tworząc kratkę
  • Piecz w 180°C przez ok 30 min do suchego patyczka

ciasto z jabłkami i budyniem

[Głosów: 1   Average: 5/5]

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.