Dzisiaj łatwe ciasto z jabłkami i budyniem. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Budyń:
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g masła
- 250 ml mleka
Ciasto:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g oleju
- 280 g mąki
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Przygotowanie:
Budyń
- W misce roztrzep jajko z cukrem, dodaj skrobię i połowę mleka
- Drugą połowę mleka zagotuj i na gotujące się mleko wlej rozmieszane wcześniej składniki, ugotuj budyń
- Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do połączenia
Ciasto
- Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min)
- Wlej olej i zmiksuj do połączenia
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko do połączenia
- Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy
- Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Budyń przełóż do worka cukierniczego bez końcówki
- Na ciasto wyciskaj budyń tworząc kratkę
- Piecz w 180°C przez ok 30 min do suchego patyczka