Przepis na jabłka w cieście jest znany w polskiej kuchni prawie od zawsze. W końcu robi się go ze składników, których w Polsce zwykle był dostatek: jajka, mąka, mleko i oczywiście jabłka. Przypomina smaki dzieciństwa i szybkie słodkości przygotowywane przez nasze babcie.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki: (na ok. 20 sztuk)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki (160 g)
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cynamon do smaku
- 4 średnie jabłka typ np. Champion
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę
- Jabłka obierz i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm
* Najlepsze będą jabłka, które dosyć dobrze się rozpiekają, ja użyłam jabłek Champion.
- Gniazda nasienne wykrój za pomocą specjalnego przyrządu, metalowej tylki cukierniczej lub ostrego nożyka
- Krążki jabłek oprósz cynamonem do smaku
- Na patelni rozgrzej olej lub masło
- Za pomocą szczypiec zanurzaj krążki jabłek w cieście
- Smaż na średnio dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem
- Podawaj jeszcze ciepłe, same lub z dodatkami: jogurtem, dżemem itd.