Jabłka w cieście

Przepis na jabłka w cieście jest znany w polskiej kuchni prawie od zawsze. W końcu robi się go ze składników, których w Polsce zwykle był dostatek: jajka, mąka, mleko i oczywiście jabłka. Przypomina smaki dzieciństwa i szybkie słodkości przygotowywane przez nasze babcie.

Czas przygotowania: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 20 sztuk)

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cynamon do smaku
  • 4 średnie jabłka typ np. Champion
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na jednolitą masę
  • Jabłka obierz i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm

* Najlepsze będą jabłka, które dosyć dobrze się rozpiekają, ja użyłam jabłek Champion.

  • Gniazda nasienne wykrój za pomocą specjalnego przyrządu, metalowej tylki cukierniczej lub ostrego nożyka
  • Krążki jabłek oprósz cynamonem do smaku
  • Na patelni rozgrzej olej lub masło
  • Za pomocą szczypiec zanurzaj krążki jabłek w cieście
  • Smaż na średnio dużym ogniu do zrumienienia z każdej strony
  • Po usmażeniu posyp cukrem pudrem
  • Podawaj jeszcze ciepłe, same lub z dodatkami: jogurtem, dżemem itd.

jabłka w cieście przepis

jabłka w cieście naleśnikowym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments