Sezon jabłkowy już w pełni, czas więc na pierwszą szarlotkę:) Przepis jest uproszczeniem standardowej wersji kruchego ciasta. W gruncie rzeczy zrobienie ciasta w dużej mierze przypomina zrobienie kruszonki. Zapraszam, może ten nietypowy sposób na szarlotkę przypadnie Ci do gustu:)
Obejrzyj również wideo na moim kanale na Youtube:
Składniki: (na tortownicę 16-18 cm)
- 150 g mąki
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 małe żółtko
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- cynamon do smaku
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i cukier waniliowy wsyp do miski, wymieszaj. Następnie wlej roztopione masło i połącz z suchymi składnikami. Żółtko roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do pozostałych składników. Na początku mieszaj widelcem a następnie rozetrzyj dokładnie w dłoniach, do uzyskania okruchów (jak podczas robienia kruszonki). Przygotuj tortownicę o średnicy 16-18 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp ok. 2/3 ciasta i lekko ugnieć. Wstaw do zamrażalnika na pół godziny (pozostałą część ciasta również), po tym czasie podpiecz przez 20 min w temperaturze 180°C, pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli powstało za dużo soku odciśnij go. Jabłka wymieszaj z cynamonem (do smaku), a następnie wyłóż na podpieczony spód. Na wierzch wysyp równomiernie pozostałą część ciasta. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180°C, do zrumienienia się wierzchu.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych:)