Biscotti – włoskie ciasteczka herbaciane

Biscotti to włoskie ciasteczka dwukrotnie pieczone, dzięki czemu są niezwykle kruche i chrupiące. Można do nich dodać migdały lub inne bakalie, a bez dodatków świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną herbatą.

Obejrzyj także film do tego przepisu na moim kanale na Youtube

YouTube player

Składniki:

60g roztopionego masła
60g cukru
1 jajko
110g mąki
łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 białko

Wykonanie:

Do mąki dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Do miski wlej roztopione i ostudzone masło, wsyp cukier, cukier waniliowy, wbij jajko i wszystko dokładnie połącz za pomocą trzepaczki. Następnie wsyp suche składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj w kształcie spłaszczonego walca. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez ok. 20 min w 180°C. Upieczone ciasto wyjmij i studź przez 10 min, po czym pokrój je na 2 cm kawałki. Rozłóż na blaszce i piecz jeszcze przez 10 min do zrumienienia.

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments