Dziś przedstawiam Wam banalny sposób na przyrządzenie kruszonki do ciasta. Przepis jest wprost błyskawiczny i nawet nie trzeba przy nim brudzić rąk.
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder wsypujemy do miski i łączymy za pomocą widelca. Następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania okruchów. Gotową kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na min. 30 min.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Kruszonkę z tego przepisu możesz użyć do różnych ciast lub po prostu zapiec pod nią owoce, jak w tym przepisie:
- Nie wykorzystaną kruszonkę możesz przechowywać w zamrażalniku i zużywać w miarę potrzeby.
- Przepis możesz dowolnie modyfikować, zastępując część mąki zmielonymi orzechami, płatkami owsianymi itp. Możesz również cukier puder zastąpić cukrem kryształem, cukrem brązowym lub ksylitolem.