Jak zrobić kruszonkę do ciasta w bardzo prosty sposób

Dziś przedstawiam Wam banalny sposób na przyrządzenie kruszonki do ciasta. Przepis jest wprost błyskawiczny i nawet nie trzeba przy nim brudzić rąk.

 

Składniki: 

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła

Wykonanie:

Mąkę i cukier puder wsypujemy do miski i łączymy za pomocą widelca. Następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania okruchów. Gotową kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na min. 30 min.

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Kruszonkę z tego przepisu możesz użyć do różnych ciast lub po prostu zapiec pod nią owoce, jak w tym przepisie:

Owoce pod kruszonką – prosty letni deser

  • Nie wykorzystaną kruszonkę możesz przechowywać w zamrażalniku i zużywać w miarę potrzeby.
  • Przepis możesz dowolnie modyfikować, zastępując część mąki zmielonymi orzechami, płatkami owsianymi itp. Możesz również cukier puder zastąpić cukrem kryształem, cukrem brązowym lub ksylitolem.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments