Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, to jakby powiedzieć, że bez pracy jednak są kołacze! Wysiłek włożony w przygotowanie ciasta jest wprost nieproporcjonalny do osiągniętego efektu. Przepis, który Wam przedstawiam testowałam już kiedyś przy okazji pieczenia babeczek drożdżowych bez wyrabiania. Tym razem postanowiłam upiec z niego klasyczne ciasto w tortownicy, z jagodami i kruszonką. Efekt jest wyśmienity:) Dodam, że z tym ciastem poradzi sobie każdy, ono po prostu nie może się nie udać.
Na filmiku zobaczysz jakie były poszczególne etapy przygotowania ciasta:
Składniki:
- 1 szkl mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- owoce: jagody, maliny etc.
- kruszonka
Wykonanie:
Na dno miski wsyp połowę mąki, następnie dodaj pokruszone drożdże, cukry, rozbełtane jajko (polecam dokładnie je roztrzepać, żeby później nie było widocznych grudek), następnie wlej mleko, olej, na samą górę wysyp resztę mąki, tak aby przykryła pozostałe składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 7-8 godzin (możesz zrobić to ciasto tuż przed pójściem spać a rano tylko upiec).
EDIT: Robiłam to ciasto po raz kolejny i mogłam je zostawić tylko na 4 godziny do wyrastania. Ciasto się również udało i chyba nawet trochę bardziej urosło:)
Po wyznaczonym czasie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm i ciasto było bardzo wysokie, więc spokojnie możesz użyć tortownicy 18 cm. Na górę ciasta wyłóż owoce, ja użyłam ok. 15o g jagód. Wszystko posyp obficie kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz tutaj:
Ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 40 min. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!