To co najprostsze czasem jest najlepsze. Dziś przepis na pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami. Bardzo proste, puszyste i rośnie jakby było na drożdżach, choć drożdży w nim nie uświadczysz. Przypomina ciasto jakie robiła moja mama na niedzielę, tylko wyrasta dużo bardziej i jest jeszcze łatwiejsze i szybsze do wykonania.
Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube:
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl mąki tortowej
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100g mąki
- 50g cukru
- 50g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 20 dag truskawek
Wykonanie:
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Umieść w zamrażalniku.
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce umieść pozostałe składniki i połącz za pomocą miksera. Dodaj mąkę i miksuj bardzo krótko na najwolniejszych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do foremki – tortownicy o średnicy 20cm. Na wierzch połóż pokrojone truskawki i posyp kruszonką. Piecz w temp. 180°C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.
Moje uwagi i wskazówki:
- Ciasto należy do tych, które miksuje się najkrócej jak to tylko możliwe. Kiedy tylko mąka się wchłonie wyłącz mikser. Im dłużej będziesz mieszać tym ciasto będzie bardziej ciężkie.
- Jeśli nie masz miksera równie dobrze sprawi się zwykła trzepaczka.
- Owoce ułożone na wierzchu nie zanurzają się w ciasto. Jeśli chcesz żeby były głębiej, nie tylko z wierzchu, wciśnij je do połowy w ciasto przy układaniu.
- Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 18cm i moje ciasto urosło w niej jak szalone. Polecam do tej ilości składników użyć większej foremki, np. o średnicy 20cm.
- Nie obawiajcie się użycia zbyt dużej ilości owoców, to ciasto kocha owoce, im jest ich więcej tym lepiej.