Ciasto drożdżowe – delikatne, mięciutkie, pachnące lekko drożdżami. Chyba każdy takie lubi. Niestety z takim ciastem wiąże się też mniej przyjemna strona. A mianowicie, długie i mozolne wyrabianie w pocie czoła, potem czekanie aż ciasto wyrośnie, znowu wyrabianie i znowu czekanie… Ale przepis, który Wam przedstawiam jest wprost tego zaprzeczeniem! Polega na wsypaniu składników do miski w odpowiedniej kolejności, zostawieniu na 7 godzin (np. na noc), wymieszaniu i to wszystko:) Brzmi wprost niewiarygodnie ale zapewniam, że sprawdza się doskonale.
Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube
Składniki: (na 6 babeczek)
- 25g drożdży
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 szkl oleju
- 1/4 szkl zimnego mleka
- 1 szkl mąki
Wykonanie:
Składniki umieść w misce tworząc warstwy. Kolejność składników: na dno połowa mąki, następnie rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, mleko, olej i na koniec reszta mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 7 godzin (polecam zrobić to tuż przed pójściem spać). Następnie wymieszaj bardzo dokładnie składniki. Foremki na muffinki napełnij do połowy i upiecz w 180°C przez ok. 20 min.
Moje uwagi i wskazówki:
- Właściwie nie mam uwag do tego ciasta, jestem nim całkowicie zauroczona.