Drożdżowe babeczki bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe – delikatne, mięciutkie, pachnące lekko drożdżami. Chyba każdy takie lubi. Niestety z takim ciastem wiąże się też mniej przyjemna strona. A mianowicie, długie i mozolne wyrabianie w pocie czoła, potem czekanie aż ciasto wyrośnie, znowu wyrabianie i znowu czekanie… Ale przepis, który Wam przedstawiam jest wprost tego zaprzeczeniem! Polega na wsypaniu składników do miski w odpowiedniej kolejności, zostawieniu na 7 godzin (np. na noc), wymieszaniu i to wszystko:) Brzmi wprost niewiarygodnie ale zapewniam, że sprawdza się doskonale.

Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube

YouTube player

Składniki: (na 6 babeczek)

  • 25g drożdży
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl mąki

Wykonanie:

Składniki umieść w misce tworząc warstwy. Kolejność składników: na dno połowa mąki, następnie rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, mleko, olej i na koniec reszta mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 7 godzin (polecam zrobić to tuż przed pójściem spać). Następnie wymieszaj bardzo dokładnie składniki. Foremki na muffinki napełnij do połowy i upiecz w 180°C przez ok. 20 min.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Właściwie nie mam uwag do tego ciasta, jestem nim całkowicie zauroczona.

 

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments