Babeczki cytrynowe w 5 minut

Najprostsze i najsmaczniejsze babeczki jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Delikatnie cytrynowe, bardzo wilgotne a przy tym lekkie jak chmurka. Właściwie nie mają żadnych wad, a ich zrobienie naprawdę zajmuje 5 minut. Polecam gorąco:)

Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube:

Składniki: (na 12 babeczek)

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl kwaśnej śmietany (180g)
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz mąki i proszku do pieczenia umieść w misce i wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Obie mąki i proszek do pieczenia połącz w osobnym naczyniu, po czym dodaj do pozostałych składników. Mieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Powstałych grudek nie staraj się rozbić, są bardzo pożądane w tych babeczkach:)

Foremki napełnij do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 min lub do suchego patyczka.

Po ostudzeniu udekoruj bitą śmietaną i posyp pokruszonymi ciasteczkami lub kakao. Smacznego:)

Moje wskazówki i uwagi:

  • Smak babeczek mnie zachwycił, są pyszne, wilgotne i mięciutkie.
  • Sekretem jest jak najkrótsze mieszanie ciasta po dodaniu mąki oraz pieczenie tylko do momentu kiedy patyczek będzie suchy. Bardzo łatwo przesuszyć te babeczki, a wtedy już nie są takie smaczne.
  • Zetrzyj tylko najbardziej wierzchnią warstwę skórki cytrynowej, w przeciwnym wypadku ciasto może wyjść gorzkie.

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments