Najprostsze i najsmaczniejsze babeczki jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Delikatnie cytrynowe, bardzo wilgotne a przy tym lekkie jak chmurka. Właściwie nie mają żadnych wad, a ich zrobienie naprawdę zajmuje 5 minut. Polecam gorąco:)
Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube:
Składniki: (na 12 babeczek)
- 2 jajka
- 2/3 szkl cukru
- 2/3 szkl kwaśnej śmietany (180g)
- 1/3 szkl oleju
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz mąki i proszku do pieczenia umieść w misce i wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Obie mąki i proszek do pieczenia połącz w osobnym naczyniu, po czym dodaj do pozostałych składników. Mieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Powstałych grudek nie staraj się rozbić, są bardzo pożądane w tych babeczkach:)
Foremki napełnij do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15 min lub do suchego patyczka.
Po ostudzeniu udekoruj bitą śmietaną i posyp pokruszonymi ciasteczkami lub kakao. Smacznego:)
Moje wskazówki i uwagi:
- Smak babeczek mnie zachwycił, są pyszne, wilgotne i mięciutkie.
- Sekretem jest jak najkrótsze mieszanie ciasta po dodaniu mąki oraz pieczenie tylko do momentu kiedy patyczek będzie suchy. Bardzo łatwo przesuszyć te babeczki, a wtedy już nie są takie smaczne.
- Zetrzyj tylko najbardziej wierzchnią warstwę skórki cytrynowej, w przeciwnym wypadku ciasto może wyjść gorzkie.