Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo łatwe ciasto cytrynowe. Można je zrobić na dwa sposoby, pierwszy jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto wychodzi bardzo wilgotne, natomiast drugi jest odrobinę bardziej pracochłonny ale w efekcie daje bardziej puszysty i lekki wypiek. Zapraszam do obejrzenia wideo.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 niepełna szkl cukru kryształu lub pudru
- 1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (ok. 180 g)
- 1/2 szkl oleju
- 1-2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1-2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Sposób pierwszy:
Jajka, cukier i śmietanę połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsyp sypkie składniki i wymieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelej do prostokątnej foremki o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm i upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.
Sposób drugi:
Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy (3-5 min). Następnie dodaj skórkę, sok i ekstrakt z cytryny, wlej olej i połącz krótko za pomocą miksera. Dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia i szybko połącz mikserem na bardzo wolnych obrotach. Możesz ograniczyć ilość proszku do pieczenia do 1 i 1/2 łyżeczki, bo ubite jajka zapewnią puszystość ciasta. Upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.
Moje wskazówki i uwagi:.
- Różnica w dwóch sposobach, które przedstawiłam polega tylko na innej metodzie połączenia składników i na ubiciu jajek z cukrem w drugiej metodzie.
Zachęcające ale w razie z masłem to ile masła?
A czy nadaje się konsystencja do podstawy tortu , wtedy pewnie trzeba osobno piec krążki , ale to nie problem, ciekawa jestem czy można by wykorzystać to ciasto na tort do przełożenia śmietana?
Na pewno to ciasto jest cięższe niż biszkopt, samą śmietaną bym go nie przekładała ale pół na pół z mascarpone plus może żelatyna, myślę że może się udać 🙂
Właśnie zrobiłam ciasto tym drugim sposobem i wyszło pysznie.Swietny,szybki i nieudziwniony przepis ze składników które zawsze mam w domu.Dokladnie czegoś takiego szukałam.Dziekuje!
Proszę bardzo 🙂
Pyszne i puszyste bez miksera 🙂
Trzecia metoda to zamiast oleju czy margaryny należy dodać masło. Efekt zniewala. Brawo za skrobane skórki cytryny dla zapachu. Ten zapach jest cudowny.
Tak, z masłem też na pewno jest pyszne 🙂
Wygląda bajecznie 😉 kolor obłędy 😉
Wilgotne ciasto cytrynowe wykończone lukrem… smak dzieciństwa 🙂
Uwielbiam cytrynowe ciasta.