Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo łatwe ciasto cytrynowe. Można je zrobić na dwa sposoby, pierwszy jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto wychodzi bardzo wilgotne, natomiast drugi jest odrobinę bardziej pracochłonny ale w efekcie daje bardziej puszysty i lekki wypiek. Zapraszam do obejrzenia wideo.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 niepełna szkl cukru kryształu lub pudru
- 1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (ok. 180 g)
- 1/2 szkl oleju
- 1-2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1-2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Sposób pierwszy:
Jajka, cukier i śmietanę połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsyp sypkie składniki i wymieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelej do prostokątnej foremki o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm i upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.
Sposób drugi:
Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy (3-5 min). Następnie dodaj skórkę, sok i ekstrakt z cytryny, wlej olej i połącz krótko za pomocą miksera. Dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia i szybko połącz mikserem na bardzo wolnych obrotach. Możesz ograniczyć ilość proszku do pieczenia do 1 i 1/2 łyżeczki, bo ubite jajka zapewnią puszystość ciasta. Upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.
Moje wskazówki i uwagi:.
- Różnica w dwóch sposobach, które przedstawiłam polega tylko na innej metodzie połączenia składników i na ubiciu jajek z cukrem w drugiej metodzie.