Jeśli lubisz połączenie jagód lub borówek z aromatem cytryny, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Babeczki są bardzo łatwe do zrobienia, w środku mięciutkie i puszyste a zarazem wilgotne, polecam:)
Zobacz wideo z przygotowania babeczek cytrynowych z jagodami.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego
- 125 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g jagód (lub borówek)
Wykonanie:
Masło i cukier puder utrzyj do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, ok. 5 minut. Następnie dodaj pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Wlej ekstrakt cytrynowy, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj krótko tylko do wchłonięcia się mąki, na koniec ciasto wymieszaj szpatułką. Dodaj jagody lub borówki.
Gotowe ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Z podanej ilości składników wyjdzie Ci ok. 10 babeczek. Piecz przez 20 min w temp. 180°C.
Upieczone babeczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!
Moje uwagi i wskazówki:
- Masa po dodaniu jajek lubi się ważyć, żeby tego uniknąć upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Jeśli jednak o tym zapomnisz i masa Ci się zważy, to nie przejmuj się, po dodaniu mąki wróci do właściwej postaci i nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta.