Jest to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wykwintnych deserów jakie udało mi się zrobić. Dodatkowo jest lekki i pełen sezonowych owoców. Polecam!
Zobacz też filmik jak zrobić Owoce pod kruszonką:
Składniki:
- owoce wg Twojego gustu (u mnie maliny i jagody)
- kruszonka
- lody i bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotuj żaroodporne naczynia, mogą to być kokilki lub foremka o takiej wielkości jakiej potrzebujesz. Foremkę wysyp owocami ale pozostaw miejsce na wsypanie kruszonki. Przepis na kruszonkę podałam w tym wpisie:
Przygotowane foremki zapiekaj ok. 15-20 min w 180°C, do zrumienienia kruszonki. Po lekkim ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Polecam podanie jeszcze ciepłego deseru z bitą śmietaną i gałką lodów. Połączenie smaków jakie wtedy następuje jest obłędne:)