Owoce pod kruszonką – prosty letni deser

Jest to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wykwintnych deserów jakie udało mi się zrobić. Dodatkowo jest lekki i pełen sezonowych owoców. Polecam!

Zobacz też filmik jak zrobić Owoce pod kruszonką:

Składniki:

  • owoce wg Twojego gustu (u mnie maliny i jagody)
  • kruszonka
  • lody i bita śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Przygotuj żaroodporne naczynia, mogą to być kokilki lub foremka o takiej wielkości jakiej potrzebujesz. Foremkę wysyp owocami ale pozostaw miejsce na wsypanie kruszonki. Przepis na kruszonkę podałam w tym wpisie:

Łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance

Przygotowane foremki zapiekaj ok. 15-20 min w 180°C, do zrumienienia kruszonki. Po lekkim ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Polecam podanie jeszcze ciepłego deseru z bitą śmietaną i gałką lodów. Połączenie smaków jakie wtedy następuje jest obłędne:)

Jak dobrze ubić śmietanę?

Zobacz więcej

Dodaj komentarz