Łatwy przepis na pyszne niedzielne ciasto z owocami. Bardzo smaczne do kawy i można je zrobić z owocami jakie akurat macie pod ręką, również mrożonymi.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 60 min
Składniki: (na tortownicę 20-22 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce
* Proporcje na inne tortownice i blaszki.
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na białą masę (ok. 7 min).
- Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką.
- Przełóż ciasto do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je w ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min, do suchego patyczka.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- W tortownicy 20 cm ciasto wyjdzie bardzo wysokie, jak babka. W tortownicy 22 cm będzie nieco niższe.
- Owoce możesz też posypać kruszonką, przepis znajdziesz tutaj.