Przepis na niesamowicie puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem. Wprost idealne ciasto na upalne letnie dni.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40-50 min
Składniki: (na tortownicę 22 cm)
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 130 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g śmietany kwaśnej
- 100 g roztopionego masła
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g owoców (u mnie pół na pół truskawki i rabarbar) + 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki
- Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
- Dodaj śmietanę i przestudzone masło, wymieszaj szpatułką
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch partiach do ciasta, wymieszaj szpatułką
- Wylej gotowe ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
- Na górze poukładaj owoce, posyp łyżką cukru
- Piecz przez ok 40-50 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół)
- Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem