Mega pulchne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Przepis na niesamowicie puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem. Wprost idealne ciasto na upalne letnie dni.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40-50 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 22 cm)

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 130 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 100 g roztopionego masła
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g owoców (u mnie pół na pół truskawki i rabarbar) + 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  • Owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki
  • Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
  • Dodaj śmietanę i przestudzone masło, wymieszaj szpatułką
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch partiach do ciasta, wymieszaj szpatułką
  • Wylej gotowe ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Na górze poukładaj owoce, posyp łyżką cukru
  • Piecz przez ok 40-50 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół)
  • Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem

ciasto mikser pulchne

17 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments