Dziś przepis na wiosenną drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto najlepiej zrobić za pomocą dobrego miksera, ponieważ jest dosyć luźne i będzie się bardzo kleiło do rąk.
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 90 min
Czas pieczenia: 30-40 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)
Ciasto drożdżowe:
- 170 ml mleka
- 7 g drożdży suszonych
- 3 łyżki cukru (50 g)
- 300 g mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 30 g miękkiego lub roztopionego masła
Dodatkowo:
- 400 g rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 80 g mąki
- 40 g cukru
* Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misie miksera i wyrób do otrzymania jednolitej konsystencji (ok. 3-5 min)
- Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników
* Ciasto po wyrobieniu powinno pozostać nadal lepkie, dzięki temu będzie po upieczeniu delikatniejsze i bardziej wilgotne.
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
- W czasie rośnięcia ciasta przygotuj rabarbar i kruszonkę: rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Składniki na kruszonkę rozetrzyj do otrzymania okruchów ciasta
- Po wyrośnięciu ciasto wymieszaj łyżką żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza
- Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij za pomocą łyżki lub palców
- Na wierzch ciasta poukładaj równomiernie rabarbar
- Przykryj blaszkę folią lub ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 min
- W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C grzałka góra-dół
- Po wyrośnięciu, wierzch ciasta posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika
- Piecz przez 30-40 min aż wierzch ciasta nieco się zrumieni