kanał słodki blog

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dziś przepis na wiosenną drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto najlepiej zrobić za pomocą dobrego miksera, ponieważ jest dosyć luźne i będzie się bardzo kleiło do rąk.

Czas przygotowania: 30 min

Czas oczekiwania: 90 min

Czas pieczenia: 30-40 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)

Ciasto drożdżowe:

  • 170 ml mleka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 3 łyżki cukru (50 g)
  • 300 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 30 g miękkiego lub roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 400 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru

* Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misie miksera i wyrób do otrzymania jednolitej konsystencji (ok. 3-5 min)
  • Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników

* Ciasto po wyrobieniu powinno pozostać nadal lepkie, dzięki temu będzie po upieczeniu delikatniejsze i bardziej wilgotne.

  • Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
  • W czasie rośnięcia ciasta przygotuj rabarbar i kruszonkę: rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Składniki na kruszonkę rozetrzyj do otrzymania okruchów ciasta
  • Po wyrośnięciu ciasto wymieszaj łyżką żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij za pomocą łyżki lub palców
  • Na wierzch ciasta poukładaj równomiernie rabarbar
  • Przykryj blaszkę folią lub ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 min
  • W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C grzałka góra-dół
  • Po wyrośnięciu, wierzch ciasta posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika
  • Piecz przez 30-40 min aż wierzch ciasta nieco się zrumieni

ciasto z rabarbarem mikser

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here