Creme brulee – najłatwiejszy przepis bez palnika

Bardzo łatwy przepis na słynny francuski deser creme brulee. Składa się jedynie z kilku składników i w przeciwieństwie do tradycyjnej receptury nie wymaga użycia palnika.

Zapraszam do obejrzenia filmu:

YouTube player

 

Składniki: (na jedną porcję ok. 125 ml)

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił.

Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki.

Kokilki możesz kupić tutaj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

Karmel:

Składniki: (na jedną porcję)

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Zamiast cukru waniliowego możesz użyć ekstraktu z wanilii, wtedy dodaj dwie łyżeczki zwykłego cukru i łyżeczkę ekstraktu na jedną porcję deseru. Możesz też użyć ziarenek wanilii ale wtedy będziesz mieć czarne kropki w swoim creme brulee.
  • Przygotowując karmel uważaj żeby się nie poparzyć, bo skarmelizowany cukier ma bardzo wysoką temperaturę.
  • Obserwuj karmel gdy zacznie zmieniać kolor na bursztynowy, jak tylko zauważysz dym, zdejmij garnuszek z ognia.
  • Resztki karmelu, które pozostaną w garnku zastygną na bardzo twardą masę. Można ją później rozpuścić wlewając wodę i podgrzewając.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments