Bardzo łatwy przepis na słynny francuski deser creme brulee. Składa się jedynie z kilku składników i w przeciwieństwie do tradycyjnej receptury nie wymaga użycia palnika.
Zapraszam do obejrzenia filmu:
Składniki: (na jedną porcję ok. 125 ml)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Do szklanki wbij jedno żółtko, dodaj cukier i wlej śmietankę w ilości takiej żeby otrzymać pół szklanki mieszanki (125 ml). Wymieszaj widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Zwróć uwagę żeby żółtko dobrze się roztrzepało, a cukier rozpuścił.
Przelej do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 150 ml tzw. kokilki.
Kokilki możesz kupić tutaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 45 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Karmel:
Składniki: (na jedną porcję)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
Składniki umieść w rondelku i gotuj do uzyskania karmelu. Co jakiś czas mieszaj zawartość obracając garnkiem, nie używaj łyżki ani innych narzędzi do mieszania. Karmel jest gotowy gdy cukier uzyska barwę bursztynu a z garnka zacznie się ulatniać lekki dym. Znak to że cukier zaczął się przypalać i jest gotowy do wylania na creme brulee (z jęz. franc. przypalony krem). Rozprowadź karmel w miarę cienką i równomierną warstwą, przechylając kokilkę tak jak przy rozprowadzaniu ciasta na naleśniki. Deser jest gotowy do spożycia, smacznego!
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Zamiast cukru waniliowego możesz użyć ekstraktu z wanilii, wtedy dodaj dwie łyżeczki zwykłego cukru i łyżeczkę ekstraktu na jedną porcję deseru. Możesz też użyć ziarenek wanilii ale wtedy będziesz mieć czarne kropki w swoim creme brulee.
- Przygotowując karmel uważaj żeby się nie poparzyć, bo skarmelizowany cukier ma bardzo wysoką temperaturę.
- Obserwuj karmel gdy zacznie zmieniać kolor na bursztynowy, jak tylko zauważysz dym, zdejmij garnuszek z ognia.
- Resztki karmelu, które pozostaną w garnku zastygną na bardzo twardą masę. Można ją później rozpuścić wlewając wodę i podgrzewając.