Lody to idealny deser na gorące letnie dni, a szczególnie takie zrobione samemu w domu. Przepis który Wam zaprezentuję jest niezwykle łatwy i szybki do przygotowania. Ja przygotowałam te lody w wersji kawowej ale można je zrobić z różnymi dodatkami uzyskując różne wersje smakowe.
Czas przygotowania: 15 min
Czas chłodzenia: ok. 5 godzin
Składniki: (na ok. 500 ml lodów)
- 400 g śmietanki 30 % (ok. 1 i 1/2 szklanki)
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego (ok. 1/2 szklanki)
- 3 łyżki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Mleko skondensowane przelej do garnuszka, dodaj kawę i mieszaj do rozpuszczenia na najmniejszym płomieniu.
- Dodaj pół szklanki śmietanki 30 % i wymieszaj
- Pozostałą śmietankę ubij na sztywno.
* Śmietanka musi być bardzo dobrze słodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce. Ponadto polecam 10 min przed ubijaniem przelać śmietankę do miski i wstawić całość do lodówki, słodzić można również mieszadła do miksera. Dzięki temu śmietanka szybko ubije się na sztywną masę.
- Mieszaninę z mlekiem skondensowanym przelej do dużej miski i stopniowo dodaj do niej ubitą śmietankę mieszając delikatnie żeby nie zbić piany.
- Masę przelej do naczynia w którym będzie się chłodziła (może być szklana miska lub plastikowy pojemnik).
- Włóż do zamrażalnika na ok. 5 godzin.