Lody z masłem orzechowym

Przepis na domowe lody, które są bardzo kremowe i mają intensywny smak masła orzechowego. Lody są bardzo proste w przygotowaniu i ze względu na dużą zawartość tłuszczu, nie wytwarzają kryształków lodu w trakcie zamarzania.

Czas przygotowania: 25 min 

Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz.

SKŁADNIKI

  • 200 ml śmietanki 30-36 %
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła orzechowego bez cukru
  • szczypta soli

* Śmietanka i mleko powinny być dobrze schłodzone.

PRZYGOTOWANIE

  1. Śmietankę i mleko skondensowane zmiksuj na puch (ok. 15 min).
  2. Dodaj masło orzechowe, sól i zmiksuj do połączenia.
  3. Przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na min kilka godzin do zmrożenia.

lody z masła orzechowego

8 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments