Domowe lody truskawkowe

Przepis na niezwykle proste lody, które zrobisz z trzech składników w parę chwil.

Czas przygotowania: 25 min 

Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz.

YouTube player

 

SKŁADNIKI

  • 300 ml śmietanki 30-36 %
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 g truskawek

* Śmietanka i mleko skondensowane powinny być dobrze schłodzone.

PRZYGOTOWANIE

  1. Truskawki obierz i zblenduj.
  2. Śmietankę ubij na puszystą masę ale jeszcze nie całkiem sztywną. Dodaj mleko i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
  3. Dodaj zblendowane truskawki i połącz.
  4. Przelej do pojemnika, zamknij i wstaw do zamrażalnika na min. kilka godzin do zmrożenia.
  5. Przed podaniem wyciągnij na 5-10 min z zamrażalnika.

* Jeśli chcesz zminimalizować powstawanie kryształków lodu, mieszaj lody w trakcie zamarzania co 30 min, wykonaj tą czynność 3-4 razy. Użyj do tego celu miksera.

lody truskawkowe 3 składniki

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments