Mini pączki bananowe

Przepis dla wszystkich spragnionych karnawałowych słodkości. Małe bananowe pączusie będą idealne na jeden gryz!

Czas przygotowania: 15 min

Czas smażenia: 15 min

SKŁADNIKI (na mały talerz pączków)

  • 1 jajko
  • 1 jogurt naturalny (200 g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 banan
  • olej do smażenia (ok. 1/2 l)



PRZYGOTOWANIE

  • Banana pokrój na półplasterki
  • Jajko, jogurt i cukry wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki
  • Dodaj mąkę i sodę, wymieszaj tylko do połączenia
  • Na koniec wmieszaj kawałki banana
  • Tłuszcz rozgrzej do temp 175°C

* Jeśli nie masz termometru, temperaturę oleju sprawdzisz wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to olej jest dobrze rozgrzany.

  • Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i wrzucaj do oleju pomagając sobie drugą łyżeczką
  • Smaż w rozgrzanym tłuszczu do rumianego koloru
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem

pączki bananowe mikser

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here