Przepis dla wszystkich spragnionych karnawałowych słodkości. Małe bananowe pączusie będą idealne na jeden gryz!
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 15 min
SKŁADNIKI (na mały talerz pączków)
- 1 jajko
- 1 jogurt naturalny (200 g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki (160 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 banan
- olej do smażenia (ok. 1/2 l)
PRZYGOTOWANIE
- Banana pokrój na półplasterki
- Jajko, jogurt i cukry wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki
- Dodaj mąkę i sodę, wymieszaj tylko do połączenia
- Na koniec wmieszaj kawałki banana
- Tłuszcz rozgrzej do temp 175°C
* Jeśli nie masz termometru, temperaturę oleju sprawdzisz wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to olej jest dobrze rozgrzany.
- Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i wrzucaj do oleju pomagając sobie drugą łyżeczką
- Smaż w rozgrzanym tłuszczu do rumianego koloru
- Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem