Pączki serowe bezglutenowe

pączki serowe bez glutenu

Dzisiaj przepis na pączki serowe bezglutenowe, który jest bardzo prosty, a same pączki są tak samo smaczne, jak te zrobione z mąki pszennej.

Czas przygotowania: 40 min

YouTube player

Składniki:

(na jeden mały talerz pączków, ok. 25 sztuk)

  • 100 g sera z wiaderka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g mąki bezglutenowej (użyłam mąki Schär Mehl Farine)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

* Spirytus podczas smażenia całkowicie wyparowuje, nie ma więc obawy że pączki są niewłaściwe dla dzieci czy kierowców.

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Ser rozetrzyj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki
  • Dodaj masło, ocet i spirytus
  • Stopniowo wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj do powstania gęstego, lepkiego ciasta

* Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na ptysie, powinno być luźne i lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj odrobinę jogurtu lub kwaśnej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite, pączki po upieczeniu wyjdą twarde.

  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzej olej
  • Przygotuj małą łyżeczkę do formowania pączków i talerzyk na który wylej 1-2 łyżki oleju
  • Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i formuj kulki za pomocą natłuszczonych dłoni
  • Uformowane w dłoniach kulki wrzucaj do dobrze rozgrzanego tłuszczu
  • Smaż ok. 3-4 min na średnim ogniu
  • Po usmażeniu posyp cukrem pudrem, smacznego!

pączki bezglutenowe

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments