Dzisiaj przepis na pączki serowe bezglutenowe, który jest bardzo prosty, a same pączki są tak samo smaczne, jak te zrobione z mąki pszennej.
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
(na jeden mały talerz pączków, ok. 25 sztuk)
- 100 g sera z wiaderka
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka spirytusu
- 100 g mąki bezglutenowej (użyłam mąki Schär Mehl Farine)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
* Spirytus podczas smażenia całkowicie wyparowuje, nie ma więc obawy że pączki są niewłaściwe dla dzieci czy kierowców.
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Ser rozetrzyj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki
- Dodaj masło, ocet i spirytus
- Stopniowo wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj do powstania gęstego, lepkiego ciasta
* Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na ptysie, powinno być luźne i lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj odrobinę jogurtu lub kwaśnej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite, pączki po upieczeniu wyjdą twarde.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzej olej
- Przygotuj małą łyżeczkę do formowania pączków i talerzyk na który wylej 1-2 łyżki oleju
- Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i formuj kulki za pomocą natłuszczonych dłoni
- Uformowane w dłoniach kulki wrzucaj do dobrze rozgrzanego tłuszczu
- Smaż ok. 3-4 min na średnim ogniu
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem, smacznego!