Dzisiaj przepis na pączki serowe bezglutenowe, który jest bardzo prosty, a same pączki są tak samo smaczne, jak te zrobione z mąki pszennej.
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
(na jeden mały talerz pączków, ok. 25 sztuk)
- 100 g sera z wiaderka
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka spirytusu
- 100 g mąki bezglutenowej (użyłam mąki Schär Mehl Farine)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
* Spirytus podczas smażenia całkowicie wyparowuje, nie ma więc obawy że pączki są niewłaściwe dla dzieci czy kierowców.
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Ser rozetrzyj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym za pomocą trzepaczki
- Dodaj masło, ocet i spirytus
- Stopniowo wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj do powstania gęstego, lepkiego ciasta
* Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na ptysie, powinno być luźne i lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodaj odrobinę jogurtu lub kwaśnej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite, pączki po upieczeniu wyjdą twarde.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzej olej
- Przygotuj małą łyżeczkę do formowania pączków i talerzyk na który wylej 1-2 łyżki oleju
- Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i formuj kulki za pomocą natłuszczonych dłoni
- Uformowane w dłoniach kulki wrzucaj do dobrze rozgrzanego tłuszczu
- Smaż ok. 3-4 min na średnim ogniu
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem, smacznego!
Czy musi być mieszanka mąk czy mogę dać np. Ryżową, kukurydziana, ziemniaczana?
Nie próbowałam więc ciężko mi powiedzieć
Naprawdę super pączusie, robiłam półtorej porcji tak szybko znikają. Jeszcze spróbuję zrobić jako bułeczki w foremkach w piekarniku.
Takie upieczone też na pewno będą pyszne 🙂