Przepis na oponki serowe bardzo szybkie w przygotowaniu. Wyszły chrupiące i puszyste, choć mniej niż oponki z mojego ulubionego przepisu, ale za to są prostsze.
Czas przygotowania: 25 min
Czas smażenia: 20 min
SKŁADNIKI (na dwa średnie talerze oponek)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru (50 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g sera tłustego
- 1 łyżka octu
- 250 g mąki (1 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia ok. 1/2 l
PRZYGOTOWANIE
- Jajka rozmieszaj z cukrem za pomocą trzepaczki
- Dodaj ser i ocet
- Połącz z sypkimi składnikami
- Przełóż na stolnicę i wyrób gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką
- Rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm
- Wykrawaj szklanką kółka i w środku zrób mniejsze kółeczka kieliszkiem
- Olej rozgrzej do temp. 175°C
- Wrzucaj oponki i smaż na złoto z obu stron
* Nie smaż zbyt długo, bo oponki wyjdą twarde!
- Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem