Najlepszy przepis na oponki serowe

Prosty i sprawdzony przepis na oponki serowe. Ciastka wychodzą lekkie i puszyste a do tego chrupiące i pachnące wanilią, pyszne.

 

Składniki: (porcja na dwa duże talerze oponek)

  • 250 g sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1,5 szklanki mąki /250 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ser, żółtka, cukry i śmietanę umieść w misce, wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli ciasto będzie się kleić w trakcie wyrabiania, podsyp je mąką. Ja dodatkowo użyłam jeszcze 3-4 łyżki mąki do podsypania. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm.

Wycinaj kółka za pomocą szklanki, a następnie w środku zrób mniejsze kółka. Użyłam do tego celu zakrętki od małej buteleczki ze spirytusem.

Olej wlej do garnka w ilości takiej żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Oponki smaż z dwóch stron do zrumienienia.

Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

blog1 oponki

[Głosów: 13   Average: 4.2/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.

Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.