Oponki drożdżowe

Przepis na oponki ale bez sera, za to zrobione z ciasta drożdżowego. Puszyste, lekkie, z piękną obrączką, idealnie sprawdzą się jako przysmak karnawałowy.

Czas przygotowania: 30 min

Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min

Czas smażenia: ok. 4min (jedna partia)

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na 25 oponek)

  • 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki)
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 żółtka
  • 30 g masła miękkiego lub roztopionego
  • 170-200 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżka octu/spirytusu

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wyrób gładkie ciasto, które przestanie lepić się do miski
  • Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 60 min)
  • Przełóż ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiaj

* W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką ale najmniej jak się da. Nadmiar mąki będzie się podczas smażenia oponek palił, co spowoduje także pienienie się tłuszczu. 

  • Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm i wycinaj kółka za pomocą szklanki
  • W środku każdego kółka wytnij mniejsze kółeczko za pomocą małego kieliszka lub zakrętki od butelki
  • Gotowe oponki ułóż na stolnicy/tacy i pozostaw do napuszenia na 20-30 min

* Jeśli ciasto się lepi, powierzchnię na której będą rosły oponki należy podsypać mąką! Inaczej ciastka przykleją się do niej i zostaną zniszczone w trakcie zdejmowania do smażenia. Pamiętać jednak należy, że nadmiar mąki jest niewskazany i należy używać jej tylko tyle ile jest to konieczne.

* Oponki muszą ładnie napuszyć się przed smażeniem, inaczej będą ciężkie i twarde. Jeśli chcecie uzyskać obrączkę na oponkach, jest to bardzo ważny etap. 

  • Tłuszcz nagrzej do temp. 175°C

* Jest to temp. w której ciasto wrzucone do tłuszczu od razu zaczyna się smażyć i wypływa na powierzchnię.

  • Smaż oponki na złoty kolor z każdej strony (ok. 1,5 min)
  • Po usmażeniu odsącz oponki na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem polej lukrem lub czekoladą albo posyp cukrem pudrem

oponki drożdżowe bez sera mikser

W Polsce tradycja smażenia oponków jest silnie zakorzeniona i związana głównie z ostatnim czwartkiem karnawału, znanym jako Tłusty Czwartek. W tym dniu pieczenie i spożywanie oponków stało się tradycyjnym zwyczajem, przywracającym wspomnienie czasów obfitości przed zbliżającym się okresem Wielkiego Postu.

Najbardziej popularny przepis na oponki, to ten z dodatkiem sera twarogowego i sody oczyszczonej, tzw. oponki serowe, które nie wymagają długiego wyrastania i pieczołowitego wyrabiania ciasta. Oponki drożdżowe są jednak również często spotykane, głównie ze względu iż w smaku bardziej przypominają tradycyjne pączki.

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments