Przepis na klasyczne serowe oponki ale upieczone w piekarniku. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zastąpieniu smażenia w głębokim tłuszczu, pieczeniem, także zdrowsze!
Czas przygotowania: 30 min
Czas smażenia: 20-25 min

SKŁADNIKI
(na 12 dużych oponek)
- 250 g sera tłustego/półtłustego
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki poza mąką i sodą zblenduj na jednolitą masę. Dodaj mąkę i sodę i wyrób szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką.
- Uformuj wałek z ciasta i podziel go na osiem równych części. Z każdej części uformuj placuszek i wytnij koło za pomocą foremki lub szklanki. W środku zrób mniejsze kółko np. za pomocą kieliszka. Resztki ciasta zlep i ponownie wytnij oponki. Gotowe ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 min. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów pomiędzy oponkami ponieważ w piekarniku znacznie urosną.
- Lukier: szklankę cukru pudru rozetrzyj z niewielką ilością gorącej wody. Posmaruj wystudzone oponki.
MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA
- Trzeba jasno zaznaczyć, że oponki z piekarnika nie mają wiele wspólnego z klasycznymi oponkami z głębokiego tłuszczu, raczej w smaku przypominają lekko słodkie bułeczki.
- Ciasto wyrabiaj możliwie najkrócej jak się da i podsypuj mąką tylko tyle ile to naprawdę konieczne, w innym razie oponki wyjdą twarde i ciągnące.