Oponki (donaty) z piekarnika

Przepis na klasyczne serowe oponki ale upieczone w piekarniku. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zastąpieniu smażenia w głębokim tłuszczu, pieczeniem, także zdrowsze!

Czas przygotowania: 30 min

Czas smażenia: 20-25 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na 12 dużych oponek)

  • 250 g sera tłustego/półtłustego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki poza mąką i sodą zblenduj na jednolitą masę. Dodaj mąkę i sodę i wyrób szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką.
  2. Uformuj wałek z ciasta i podziel go na osiem równych części. Z każdej części uformuj placuszek i wytnij koło za pomocą foremki lub szklanki. W środku zrób mniejsze kółko np. za pomocą kieliszka. Resztki ciasta zlep i ponownie wytnij oponki. Gotowe ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 min. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów pomiędzy oponkami ponieważ w piekarniku znacznie urosną.
  3. Lukier: szklankę cukru pudru rozetrzyj z niewielką ilością gorącej wody. Posmaruj wystudzone oponki.

MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA

  • Trzeba jasno zaznaczyć, że oponki z piekarnika nie mają wiele wspólnego z klasycznymi oponkami z głębokiego tłuszczu, raczej w smaku przypominają lekko słodkie bułeczki.
  • Ciasto wyrabiaj możliwie najkrócej jak się da i podsypuj mąką tylko tyle ile to naprawdę konieczne, w innym razie oponki wyjdą twarde i ciągnące.

oponki pieczone

oponki donaty

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments