Przepis na te szybkie do zrobienia pączki-oponki jest dedykowany wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na tradycyjne ciasto drożdżowe. Wykonanie jest banalnie proste, a sama receptura nieskomplikowana.
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: łącznie 15 min
Składniki: (na osiem pączków-oponek)
- 100 ml kefiru
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 200-220 g mąki (1 1/4 szklanki – 1 1/2 szklanki)
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką
- Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta
- Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką
* Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj aby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo pączki w efekcie wyjdą twarde.
- Ciasto spłaszcz dłońmi na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinaj kółka za pomocą szklanki, następnie w środku każdego krążka wytnij jeszcze małe kółeczko np. za pomocą zakrętki od butelki
- Rozgrzej olej do temperatury takiej aby wrzucane oponki od razu zaczynały się smażyć
- Smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru
- Po usmażeniu jeszcze ciepłe ciastka obtocz w cukrze pudrze