Przepis na amerykańskie naleśniki czyli pancakes, które są bardzo puszyste i miękkie. Przepis na te placki jest bardzo prosty i z powodzeniem można je zrobić w wersji bezglutenowej.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
(na 10-12 szt.)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki masła roztopionego
- 130 g mąki bezglutenowej (użyłam mąki Schär Mehl Farine)
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego (ok. 1/4 łyżeczki)
- 200 ml mleka (może być roślinne)
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i solą przez ok. 2 min
- Dodaj pozostałe składniki i połącz mikserem do otrzymania gęstego ciasta
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony
- Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: polane miodem, syropem klonowym, z owocami lub jogurtem i marmoladą