Pancakes – amerykańskie naleśniki bezglutenowe

Przepis na amerykańskie naleśniki czyli pancakes, które są bardzo puszyste i miękkie. Przepis na te placki jest bardzo prosty i z powodzeniem można je zrobić w wersji bezglutenowej.

Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

(na 10-12 szt.)

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 130 g mąki bezglutenowej (użyłam mąki Schär Mehl Farine)
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego (ok. 1/4 łyżeczki)
  • 200 ml mleka (może być roślinne)

Przygotowanie:

  • Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i solą przez ok. 2 min
  • Dodaj pozostałe składniki i połącz mikserem do otrzymania gęstego ciasta
  • Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: polane miodem, syropem klonowym, z owocami lub jogurtem i marmoladą

pancake bezglutenowe

7 komentarzy do “Pancakes – amerykańskie naleśniki bezglutenowe”

  1. Super przepis…! zrobiłam placuszki dla syna , wyszły bardzo smaczne, dziękuję za inspirację, pozdrawiam i miłego dnia życzę.

    Odpowiedz
  2. Wow, ten przepis na amerykańskie naleśniki wygląda przepysznie i jest stworzony dla mnie bo nie zawiera sody oczyszczonej. Nie wspominając, że jest również dedykowany wersji bezglutenowej. Prostota przygotowania sprawia, że nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem. Dodatek ulubionych dodatków, takich jak miód, syrop klonowy, owoce czy jogurt z marmoladą, sprawi, że te puszyste i miękkie naleśniki będą jeszcze bardziej smakowały. Na pewno wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji i zrobię małą ucztę dla moich bliskich!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here