Pancakes – amerykańskie naleśniki bezglutenowe

Przepis na amerykańskie naleśniki czyli pancakes, które są bardzo puszyste i miękkie. Przepis na te placki jest bardzo prosty i z powodzeniem można je zrobić w wersji bezglutenowej.

Czas przygotowania: 30 min

YouTube player

Składniki:

(na 10-12 szt.)

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 130 g mąki bezglutenowej (użyłam mąki Schär Mehl Farine)
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego (ok. 1/4 łyżeczki)
  • 200 ml mleka (może być roślinne)

Przygotowanie:

  • Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i solą przez ok. 2 min
  • Dodaj pozostałe składniki i połącz mikserem do otrzymania gęstego ciasta
  • Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: polane miodem, syropem klonowym, z owocami lub jogurtem i marmoladą

pancake bezglutenowe

7 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments