Przepis na te naleśniki od razu skradł moje serce! Są to niesamowicie delikatne i cieniutkie naleśniki francuskie, które od takich tradycyjnych różnią się nieco składem ciasta. Przez większy dodatek płynów nożna usmażyć na prawdę cieniutkie naleśniki. Od razu ostrzegam, są niebywale uzależniające, można je jeść bez końca nawet bez nadzienia..
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas smażenia: ok. 40-60 min (łącznie)
Składniki: (na ok. 16 naleśników o średnicy 20 cm)
- 3 jajka
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki (150 g)
- 50 g roztopionego masła
Nadzienie:
- biały ser wymieszany z cukrem
- serek homogenizowany
- dżem lub powidła
- duszone jabłka z cynamonem
- nutella
- serek mascarpone
- bita śmietana
- owoce świeże lub przetworzone
Przygotowanie:
- W misce zmiksuj jajka z mlekiem, wodą gazowaną, cukrem waniliowym i solą
- Dodaj mąkę przesianą na sicie, ponownie zmiksuj
- Na koniec wlej roztopione masło i dobrze zmiksuj
- Wstaw całość na 30 min do lodówki
- Przelej ciasto do naczynia z dzióbkiem, z którego będzie można precyzyjnie dozować ilość ciasta
- Wlewaj na rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadzaj poruszając patelnią
- Smaż ok. 2-3 min z każdej strony na średnim ogniu
- Nadziej wybranymi dodatkami, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim sosem